Balık ve derisiz beyaz et tercih edilmeliDiyetisyen Özden Örkcü, et, tavuk, balık ve kuru baklagil grubunda tüketilmesi gerekenleri ve daha az tercih edilmesi gereken gıdaları şöyle sıraladı: En iyi seçim: Her türlü balık ve diğer su ürünleriTavuk hindi ve diğer kanatlı hayvanların derisiz beyaz etiZeytinyağlı, kuru baklagiller yemekleriİyi seçim: Tavuk, hindi ve diğer kanatlıların siyah etiOrta seçim: Etli kuru baklagiller yemekleri.Sakınılması gerekenler: Etten yapılan ürünler (sucuk, salam, sosis, kavurma vb), yağlı koyun ve sığır eti.Kızartılmış etler.Tavuk ve diğer kanatlıların derisi
Tam buğday, bulgur pilavı ve kaynamış mısır iyi seçimÖzden Örkcü tahıl grubunda en iyi seçimlerden sakınılması gerekenlere kadar olan gıda maddelerini şöyle sıraladı:İyi seçim: Kepek ekmek, tam buğday unu ekmeği, çavdar ekmeği, yulaf ekmeği.Bulgur pilavı, zeytinyağlı kuru baklagiller-bulgur- sebze karışımı yemeklerYulaf ezmesiPatlamış mısır, taze kaynamış mısırOrta seçim: Zeytinyağı, sıvı yağ veya mercimek soslu makarna, spagetti, mantı gibi yemekler.Sakınılması gerekenler: Yağ ve şeker içeren her türlü unlu mamuller, bisküviler, krakerler, beyaz ekmek.
Süt grubunda yağı azaltılmış ürünler tercih edilmeliİyi seçim: Yağı ayrılmış veya azaltılmış (light) süt, yoğurtYağı ayrılmış sütten yapılan çökelek, lor ve diğer peynirler.Yağsız veya az yağlı sütten yapılan dondurmaYağsız veya az yağlı sütten yapılan sütlü tatlılarSakınılması gerekenler: Tam yağlı süt- yoğurtYağlı peynirlerKremadan yapılan dondurmalarÇikolata eklenmiş tatlılar pudingler
Yağ grubu seçimleri nasıl olmalı?Kalp hastalıklarından korunmada kullanılabilecek yağ gruplarına işaret eden Diyetisyen Özden Örkcü bunları şöyle sıraladı:En iyi seçim: Zeytinyağı, kanola yağı, zeytinİyi seçim: Trans yağ içermeyen yumuşak margarin, enerji değeri düşürülmüş bitkisel sterol eklenmiş özel margarin, fındık, fıstık, ceviz, yağlı tohum içi.Orta seçim: Fıstık ezmesi (şekersiz), mayonez, soya sosu, diğer salata sosları.Sakınılması gereken: Tereyağı, iç yağı, margarin, şekerli fındık, fıstık ezmesi.
Meyvede portakal mandalina tercih edilmeliMeyve ve sebze grubunda da en iyi seçimlerin olabileceğini belirterek meyve grubunda en iyi seçimin portakal, mandalina, greyfurt, kiraz, çilek, kivi olduğunu söyledi.Sebze grubuEn iyi seçim: Yeşillikler: Marul, tere, roka, maydanozLahana türleri, pırasa, karnabahar, domates, brokoliİyi seçim: Patates dışındaki diğer tüm taze sebzeler
Tatlı grubuOrta seçim: Pekmez, bal, reçel, marmelatSebze ve meyveli tatlılarSakınılması gerekenler: Çikolatalı ve tereyağı eklenmiş ağır tatlılar.
Tam buğday, bulgur pilavı ve kaynamış mısır iyi seçimÖzden Örkcü tahıl grubunda en iyi seçimlerden sakınılması gerekenlere kadar olan gıda maddelerini şöyle sıraladı:İyi seçim: Kepek ekmek, tam buğday unu ekmeği, çavdar ekmeği, yulaf ekmeği.Bulgur pilavı, zeytinyağlı kuru baklagiller-bulgur- sebze karışımı yemeklerYulaf ezmesiPatlamış mısır, taze kaynamış mısırOrta seçim: Zeytinyağı, sıvı yağ veya mercimek soslu makarna, spagetti, mantı gibi yemekler.Sakınılması gerekenler: Yağ ve şeker içeren her türlü unlu mamuller, bisküviler, krakerler, beyaz ekmek.
Süt grubunda yağı azaltılmış ürünler tercih edilmeliİyi seçim: Yağı ayrılmış veya azaltılmış (light) süt, yoğurtYağı ayrılmış sütten yapılan çökelek, lor ve diğer peynirler.Yağsız veya az yağlı sütten yapılan dondurmaYağsız veya az yağlı sütten yapılan sütlü tatlılarSakınılması gerekenler: Tam yağlı süt- yoğurtYağlı peynirlerKremadan yapılan dondurmalarÇikolata eklenmiş tatlılar pudingler
Yağ grubu seçimleri nasıl olmalı?Kalp hastalıklarından korunmada kullanılabilecek yağ gruplarına işaret eden Diyetisyen Özden Örkcü bunları şöyle sıraladı:En iyi seçim: Zeytinyağı, kanola yağı, zeytinİyi seçim: Trans yağ içermeyen yumuşak margarin, enerji değeri düşürülmüş bitkisel sterol eklenmiş özel margarin, fındık, fıstık, ceviz, yağlı tohum içi.Orta seçim: Fıstık ezmesi (şekersiz), mayonez, soya sosu, diğer salata sosları.Sakınılması gereken: Tereyağı, iç yağı, margarin, şekerli fındık, fıstık ezmesi.
Meyvede portakal mandalina tercih edilmeliMeyve ve sebze grubunda da en iyi seçimlerin olabileceğini belirterek meyve grubunda en iyi seçimin portakal, mandalina, greyfurt, kiraz, çilek, kivi olduğunu söyledi.Sebze grubuEn iyi seçim: Yeşillikler: Marul, tere, roka, maydanozLahana türleri, pırasa, karnabahar, domates, brokoliİyi seçim: Patates dışındaki diğer tüm taze sebzeler
Tatlı grubuOrta seçim: Pekmez, bal, reçel, marmelatSebze ve meyveli tatlılarSakınılması gerekenler: Çikolatalı ve tereyağı eklenmiş ağır tatlılar.