İzmir’in gözde tatil beldelerinden Çeşme'de yaz sezonunun başlamasıyla birlikte su sıkıntısı da kendini hissettirmeye başladı. İlçeye su sağlayan Kutlu Aktaş Barajı’ndaki doluluk oranı, kritik seviyeye gerileyerek yüzde 13’e düştü. Bu gelişme üzerine Çeşme Belediyesi, su tüketimini azaltmak amacıyla kapsamlı bir tasarruf planını devreye soktu.
KONUT VE İŞ YERLERİNE YENİ YASAKLAR GETİRİLDİ
Çeşme Belediye Meclisi'nin aldığı kararla yürürlüğe giren yeni düzenlemeler, hem konutlarda hem de ticari işletmelerde su kullanımına önemli sınırlamalar getiriyor. Belediyenin yaptığı yazılı açıklamada, vatandaşlardan su kullanımında azami hassasiyet göstermeleri istendi.
Alınan kararlar doğrultusunda, konut ve iş yerlerinin kapı önlerinin hortumla yıkanması yasaklandı. Ayrıca, oto yıkama işletmeleri dışında hiçbir alanda – konutlar ve bahçeler dahil – motorlu taşıt yıkanmasına izin verilmeyecek.
HALI VE PASPAS YIKAMAK DA YASAK KAPSAMINDA
Belediyenin açıkladığı diğer önlemler arasında balkon, bahçe ve kapı önlerinde halı, kilim, paspas gibi ev eşyalarının suyla yıkanması da yer aldı. Bu faaliyetler, ikinci bir duyuruya kadar tamamen yasaklandı. Yetkililer, bu tür uygulamaların büyük miktarda su israfına neden olduğunu belirterek, vatandaşların ortak sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
BAHÇE SULAMASINA SAAT SINIRLAMASI
En dikkat çekici önlemlerden biri de bahçe sulamalarına getirilen saat kısıtlaması oldu. Belediye kararına göre, 30 Eylül 2025 tarihine kadar her gün sabah 10.00 ile akşam 18.00 saatleri arasında bahçe sulaması yapılması yasaklandı. Bu uygulamayla günün en sıcak saatlerinde buharlaşma yoluyla yaşanan su kaybının önüne geçilmesi hedefleniyor.
BELEDİYE: “SU KRİZİ HEPİMİZİ İLGİLENDİRİYOR”
Çeşme Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, baraj seviyesinin son yılların en düşük düzeyine indiği hatırlatılarak, tüm vatandaşların suyu dikkatli ve bilinçli kullanması gerektiği vurgulandı. “Bu kriz sadece belediyenin değil, hepimizin meselesidir” ifadelerine yer verilen açıklamada, denetimlerin artırılacağı ve yasaklara uymayanlar hakkında gerekli yasal işlemlerin uygulanacağı belirtildi.
Kaynak:Karar