Süt ve süt ürünleri sektöründe yol gösterici bir rol üstlenen Uluslararası Süt Ürünleri Federasyonu (IDF) da her yıl Dünya Süt Günü ile ilgili bir tema belirleyerek bu mucizevi gıdaya, süt ve süt ürünlerinin sağlıklı beslenmeye, sürdürülebilir gıda arzına katkılarına dikkat çekiyor.• IDF, bu yıl Dünya Süt Günü temasını, “Süt sektörünü; sürdürülebilirlik, çevresel etki, beslenme ve sosyoekonomik yönden güçlendirmek" olarak belirledi. Bu kapsamda hayvanlara, topluma ve gezegene sorumlu bir şekilde faaliyet gösterme konusunda sütçülüğün sahip olduğu potansiyel ve olanakların farkındalığının sağlanması hedefleniyor. Bunlar; sağlıklı hayvanlardan güvenilir ve besleyici süt elde etmek, doğal kaynakları koruyup geliştirmek, süt değer zincirinde insana yakışır geçim kaynakları sağlamaya yardımcı olan bilime dayalı bir uzmanlık geliştirmek olarak özetleniyor. • Süt, sağlıklı bir yaşam sürebilmemiz için gerekli olan besin öğelerini, doğasında mükemmel bir dengede bulunduran, en temel gıdamız. Gözümüzü açtığımız andan itibaren bizi hayata tutunduran, yaşamımız boyunca beslenmemizi ve sağlığımızı destekleyen mucizevi bir besin. Gıdanın yeterliliği endişelerinin ve tarımın sürdürülebilirliğine yönelik arayışların arttığı bu dönemde, süt ve süt ürünlerinin, sürekli artan dünya nüfusunun beslenmesindeki rolü de giderek güçleniyor. Bu değerli gıdanın üretilmesi de tarım, sanayi ve hizmet olmak üzere birçok farklı alt sektörü harekete geçiriyor, milyonlarca insana istihdam yaratıyor ve refahın geniş kitlelere yayılmasını sağlıyor.• Sütte bulunan yüksek kalorili biyoaktif proteinler, esansiyel amino asitler, esansiyel yağ asitleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, iyot, çinko, süt şekeri ve B vitaminlerinden oluşan içeriği ile süt ürünleri; sağlıklı ve dengeli beslenmenin çok önemli bir parçası. Bu besinlerin, sütün içerisinde birlikte bulunması da sinerjik bir etki yaratarak yararlarını artırıyor. Süt ve süt ürünleri; kemik ve diş sağlığını, güçlü bir bağışıklık sistemini ve beyin hücrelerinin gelişimini destekliyor ayrıca yüksek tansiyon ve tip-2 diyabetin azalmasına da yardımcı oluyor.
• Araştırmalara göre sadece 2 bardak süt günlük;
Protein ihtiyacının %28’inin,
Kalsiyum ihtiyacının %62’sinin,
B12 ihtiyacının %72’sinin,
B2 (riboflavin) ihtiyacının %52’sinin,
İyot ihtiyacının %32’sinin,
Fosfor ihtiyacının %56’sının,
Potasyum ihtiyacının %32’sinin karşılanmasını sağlıyor.
• Araştırmalara göre sadece 2 bardak süt günlük;
Protein ihtiyacının %28’inin,
Kalsiyum ihtiyacının %62’sinin,
B12 ihtiyacının %72’sinin,
B2 (riboflavin) ihtiyacının %52’sinin,
İyot ihtiyacının %32’sinin,
Fosfor ihtiyacının %56’sının,
Potasyum ihtiyacının %32’sinin karşılanmasını sağlıyor.