• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Magazin
  • Ekonomi
  • Emlak Gayrimenkul
  • Politika
  • YEREL GÜNDEM
  • Sağlık
  • Spor
  • Astroloji
  • Günün Karesi Yaşam Kültür-Sanat Teknoloji Eğitim Çevre
  • Ara
SON DAKİKA:
11:04
TSK'da FETÖ operasyonu
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Hindistan-Pakistan arasında gerilim tırmanıyor
Dünya
Yayınlanma: 05 Mayıs 2025 - 13:42

Hindistan-Pakistan arasında gerilim tırmanıyor

Hindistan, Cammu Keşmir'deki terör saldırısı sonrasında Pakistan ile 1960'ta imzalanan İndus Suları Anlaşması'nı askıya alarak Chenab Nehri üzerindeki Baglihar Barajı'ndan su akışını durdurdu. Ayrıca, Jhelum Nehri'ndeki Kişanganga Barajı'ndan da su akışını kesmeyi planladığı öne sürüldü.

Dünya
05 Mayıs 2025 - 13:42
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Hindistan-Pakistan arasında gerilim tırmanıyor
India Today gazetesinin haberine göre, Cammu Keşmir'deki terör saldırısının ardından Pakistan ile 1960'ta imzalanan İndus Suları Anlaşması'nı askıya alan Hindistan'dan yeni bir hamle geldi.

Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynak, Hindistan'ın, Chenab Nehri üzerindeki Baglihar Barajı'ndan Pakistan'a su akışını durdurduğunu belirtti.

Hindistan'ın Jhelum Nehri üzerindeki Kişanganga Barajı'ndan da su akışını kesmeyi planladığı öne sürüldü.

İNDUS SULARI ANLAŞMASI

Dünya Bankası aracılığıyla 1960'ta imzalanan "İndus Suları Anlaşması", Hindistan ve Pakistan arasındaki nehir paylaşımını düzenliyor.

Anlaşma; İndus, Jhelum ve Chenab nehirleri gibi kritik su kaynaklarının kullanımını belirli kurallara bağlıyor. Ancak son gelişmeler, bu tarihi anlaşmanın geleceğini yeniden tartışmaya açtı.

Baglihar Barajı, geçmişte de Pakistan'ın itirazlarına konu olmuş, İslamabad yönetimi Dünya Bankası'ndan arabuluculuk talebinde bulunmuştu.

Kishanganga Barajı ise özellikle Neelum Nehri (Jhelum'un bir kolu) üzerindeki etkisi nedeniyle hukuki ve diplomatik incelemelere defalarca takılmıştı.

TERÖR SALDIRISI SONRASI TANSİYON YÜKSELDİ

Hindistan'ın idaresindeki Cammu Keşmir'in Pahalgam bölgesinde silahlı kişilerin 22 Nisan'da turistlere ateş açması sonucu 26 kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda kişi yaralanmıştı.

Saldırıyı düzenleyenlerin "Pakistan'dan geldiği" suçlamasında bulunan Hindistan, "İndus Suları Anlaşması"nı askıya almış, Yeni Delhi'de görevli Pakistanlı müsteşarların bir hafta içinde ülkeyi terk etmelerini istemiş ve Pakistan vatandaşlarına yönelik vize hizmetlerinin askıya alındığını, daha önce verilen tüm vizelerin iptal edildiğini duyurmuştu.

Pakistan, suçlamaları reddederek Hindistan'ın İslamabad'daki diplomatik personel sayısına sınırlama getirmiş, "İndus Suları Anlaşması"nın dışına çıkılarak nehirlere yapılacak müdahaleleri "savaş nedeni" sayacağını ilan etmiş, Hindistan ile her türlü ticareti askıya almış ve hava sahasını kapatmıştı.

 

Kaynak:Haberler.com 

# Hindistan# Pakistan# Savaş
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
İBB'ye 4. dalga operasyon
İBB'ye 4. dalga operasyon
Shakira konseri sonrası alarm verildi
Shakira konseri sonrası alarm verildi
Putin'den Ukrayna sınırı için çarpıcı talimat
Putin'den Ukrayna sınırı için çarpıcı talimat
Canlı yayında bıçaklandı
Canlı yayında bıçaklandı
Son Haberler
İBB'ye 4. dalga operasyon
İBB'ye 4. dalga operasyon
Erdoğan'ın 'Aşkım' dediği İstanbul'da son durum
Erdoğan'ın 'Aşkım' dediği İstanbul'da son durum
TSK'da FETÖ operasyonu
TSK'da FETÖ operasyonu
Türkiye İsrail’e en çok mal satan 5. ülke oldu
Türkiye İsrail’e en çok mal satan 5. ülke oldu
İBB’ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında üçüncü dalga
İBB’ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında üçüncü dalga
Meltem Miraloğlu ABD'de saldırıya uğradı
Meltem Miraloğlu ABD'de saldırıya uğradı

Ana Sayfa
Gündem
Magazin
Ekonomi
Emlak Gayrimenkul
Politika
YEREL GÜNDEM
Sağlık
Spor
Astroloji
Günün Karesi
Yaşam
Kültür-Sanat
Teknoloji
Eğitim
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • Çevre
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.