Ünlülerin kazcısı İlter Avşar'dan müthiş tarif; Kazmacun

Kars ve Ardahan illerinin yemek kültürünü yazılı görsel ve sosyal medyada tanıtan, Avşar Kaz Tandır’ın sahibi İlter Avşar, lezzetli menüsü ve KAZMACUN ile İstanbulluları mest etti. İlter Avşar kaz etinden yaptığı KAZMACUN ile de yemek sektörüne yeni bir tat kazandırmış oldu. Birçok ünlü gurme tarafından tam not alan Kazmacun şimdiden menülerin vazgeçilmezi olmaya aday....

Ünlülerin kazcısı İlter Avşar'dan müthiş tarif; Kazmacun

Kars ve Ardahan illerinin yemek kültürünü yazılı görsel ve sosyal medyada tanıtan, Avşar Kaz Tandır’ın sahibi İlter Avşar, lezzetli menüsü ve KAZMACUN ile İstanbulluları mest etti. İlter Avşar kaz etinden yaptığı KAZMACUN ile de yemek sektörüne yeni bir tat kazandırmış oldu. Birçok ünlü gurme tarafından tam not alan Kazmacun şimdiden menülerin vazgeçilmezi olmaya aday....

Ünlülerin kazcısı İlter Avşar'dan müthiş tarif; Kazmacun
15 Temmuz 2021 - 23:01

İşletmeciliğini Ardahan Eğitim Vakfı (AREV) Başkanı iş insanı İlter Avşar’ın yaptığı ve İstanbul Maltepe'de hizmet vermeye başlayan KAZ TANDIR kaz etinden yaptığı ürünlerle büyük beğeni topladı.

Kaz eti yemekleriyle adeta bir marka olan, kaz etini tüm dünyaya tanıtarak bölge üreticisine ciddi katkı sağlayan İlter Avşar’ın tanıtım faaliyetleri yazılı ve görsel medyada büyük ilgi görürken sosyal medyada ise trendler arasına giriyor.



PANDEMİ YASAKLARI BİTTİ İLTER AVŞAR KALDIĞI YERDEN DEVAM DEDİ

Menüsünde Kars ve Ardahan’ın yöresel kahvaltısı başta olmak üzere, Kete feselli, Kaz eti, Piti Bozbaş ve Umaç helvasını da bulunduran  Avşar, pandemi süreciyle birlikte normalleşen hayatla tanıtım etkinliklerine kaldığı yerden devam ediyor.  

Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden lahmacun bu sefer kaz eti ile yapıldı. Ardahan’dan getirilen kazlar ile yapılan ve 'kazmacun' adı verilen lezzet vatandaşların büyük beğenisini topladı



KAZMACUN NASIL PİŞİRİLİR?

Türkiye’de doğu illerinde farklı malzemeler ile yapılan lahmacun bu defa kaz eti ile hazırlandı.  Ardahan’dan yetiştirilen kazların genellikle göğüs kısmı ile yapılan lahmacunun içerisine biber, domates ve kaz yağı konuluyor, diğer lahmacunlar gibi soğan, sarımsak veya baharat konulmuyor. Geleneksek olarak hazırlanan lahmacunlarda olduğu gibi et kıymaya çekilmiyor, kaz eti zırhla doğranarak hazırlanıyor. Fırında 5 dakikada pişirilip kımı denilen yöresel otla yapılan turşuyla beraber sunulan 'kazmacun'un tadı vatandaşların damağında kaldı.



İLTER AVŞAR'DAN KAZMACUN TARİFİ

Avşar Kaz ve Tandır’ın İşletme sahibi İlter Avşar KAZMACUN'un tarifini de vermeyi ihmal etmedi. Avşar, “Lahmacun yaparken normal etin yerine kaz eti kullanıyoruz. Buna ‘kazmacun’ diyoruz, içerisinde soğan ve sarımsak bulunmuyor. İçerisinde biber, domates, kaz yağı ve kaz eti bulunuyor. Türkiye’de ilk olarak kaz etinden kazmacun yapıyoruz. Kazlarımız Ardahan’dan geliyor. Kurutulmuş ve tamamen doğal yöreye has bir şekilde marine ediliyor. Yoğun talep var cevap vermekte zorlanıyoruz. Çünkü kaz eti her zaman bulunamıyor” ifadelerini kullandı.

AVŞAR KAZ TANDIR

Adres: Yalı Mahallesi, Turgut Özal Bulvarı No: 66 Maltepe İstanbul

Rezervasyon numarası: 0 216 459 44 04

İLTER AVŞAR KİMDİR?

Merkezi İstanbul Maltepe’de bulunan Ardahan Eğitim Vakfı (AREV) Başkanı İlter Avşar, Kars ve Ardahan yöresel yiyecekleri olan başta Kaz eti, Kaşar peyniri, Bal ve Kımi turşusu olmak üzere ulusal medyada tanıtımı için gönülü tanıtım elçisi oldu. Başkan Avşar, yatığı çalışmaları Serhat Yaşam Dergisine anlattı.

Ardahan Hoçvan Gölgeli köyünde doğdum. 1982 doğumluyum. Evli iki çocuk babasıyım. İstanbul’a herkes gibi bizde göç ettik. Ticarete babamın izinden giderek başladım. Daha önce küçük Çamlıca korusunda bir restoran işlettik. Bende kendimi çocukluğumda bu sektörün içinde buldum. Mutfağında, çayında, bulaşığında ve garsonlığundan başlayarak hizmete devam ediyorum. Ama bizi biz yapan onere eden, gururlandıran yaptığımız işin lezzetini aldığımız hikaye şu son beş yıldır. Çünkü kendi yöremizin ürünü ile ön plana çıktığımız için çok mutluyum. Farkındalık yaratarak serhat bölgemiz ürünlerini tanıtmak ve tattırmak adına daha da şevkle çalışma heyecanımız arttı diyebilirim.Ticaretin dışında bu farkındalığı gurur abidesi olarak görmeye başladık.

Kısa adı AREV olan Ardahan Eğitim Vakfı 2013 yılında kuruldu. 8 kişilik bir yönetim kurulu ile 3 kişilik denetleme kurulumuzla öncelikle “GELECEĞİ OKUTUYORUZ” sloganımız ile yola çıktık. Amacımız Ardahanda bir nebzede olsa çocuklarımız için neler yapabiliriz düşüncesi ile haraket ederek karınca kararınca onlardan bir tane çocuğumuzun elinden tutabildikse ne mutlu bize. Bu süreçte vakıf çalışmalarımızla güzel işlere imza attık. Özellikle robotik kodlama atölyelerimizde kısa bir çalışmayla önce Türkiyede robotik kodlamada dereceye giren çocuklarımız. Daha sonra yurt dışında robotik kodlamada Çin Halk Cumhuriyetinde 356 eğitim kurumu arasında ilk 10’a girmeyi başarararak önemli bir yarışmayı kazandılar. Ardahanı,Türkiyeyi Avrupada temsil ederek başarılı projelere imza attan çocuklarımız için şuanda Ardahan’da üç tane kodlama sınıfımız var.



 AREV 10 yıldır aktif olan bir süreçte en büyük mutluluğumuz saygıdeğer abimiz Doğan Şentürk’ün destekleri ile robotik kodlamada dünya çapında Ardahan’ı vizyona çıkardık. Bize her konuda yol gösteren Doğan Şentürk abiye sizin aracılığınızla teşekkür ediyorum. İşin mutfak kısmında olan kıymeti ekibimize ayrıca teşekkür ediyorum.

 

Biz mekanımızda kaz lezzetlerini İstanbul ile tanıştırıp, tattıracağız dediğimizde herkes bize gülüyordu. Buna talep olmaz. Boşuna uğraşmayın diye hep telkinde bulundular. Bugün Kars ve Ardahan kazını Türkiye’de ve İstanbul’da marka haline getirdik. Kazın sofrada yerini ve önemini herkese gösterdik. Özellikle ulusal televizyon kanallarından büyük ilgi gördük. Yağını, baharatını atmadan sadece kendi yağıyla pişen ve suyundan da bulgur pilavıyla pişen başka bir lezzet varmı?Lezzet mekanımızda Yıllık 5000 bin kaz tükettiğimiz kazımızı tadımlayan müşterilerimize teşekkür ediyorum. Ayrıca Gizli bir hazine olan bizim yöresel kahvaltı seçeneğimiz ile haftanın yedi günü hizmet veriyoruz.. Avşar Kaz Tandır Restoran olarak biz bu yolda ne gerekiyorsa ilk meşaleyi yaktık.Yöremizde binbir emekle üretilen kazlarını 300 TL’den satsın üretici ben alırım. Köylü üreticinin emeğini gidip Kars ve Ardahanda görünce bana hak vereceksiniz. Kars ve Ardahan kazı diye Çorumdan, Afyondan alınan kazlar bizim yörenin kazları ile lezzet olarak mukayese edilemez. Çünkü bizim yörenin kazları en çok 2.7 kilogramdır. 4.5 kilogram kaz olmaz kesinlikle. Önceliğimiz İstanbul’da herkese Kaz lezzetini tattırmak için restoranımıza herkesi davet ediyoruz. Ayrıca yöresel Kars, Ardahan ve Iğdır kahvaltı seçeneklerimizlede büyük rağbet görüyoruz. Bütün yöresel ürünlerimizi Kars, Ardahan ve Iğdırdan temin ediyoruz.



Derneklerimizi tebrik ediyorum herkes kendi çapında karınca kararınca hepsi çalışmalar yaptı. Şimdi yine çalışmalarını yürütüyorlar. Fakat bizim sivil toplum kuruluşları ile bir lobi oluşacağını sanmıyorum. Ama kaz geceleri adı altında yapılan yanlış işlerde konuşulmalı bence. Bugün bile bir kazı çorumdan alıp hemşehrine yaptığın dayanışma gecende kars Ardahan kazı diye yedirirsen bundan lobi olurmu. Lobicilik önce şeffaflıkla başlar. Güvenin saygının olmadığı yerde lobi olurmu? Dernek gecesi yapma kardeşim yapacaksan adabıyla, üslubuyla yap.
 

Ardahan güzel bir memleket, sınır kapısında olan bir memleket. Yalnız çam kayak merkezi, Çıldır gölü, hayvancılığın cazibe merkezi, son zamanlarda sabun üreten, kaz üreten, farklı girişimci grupları farkındalık yaratmaya başladılar. Buğday kavlıca, kımi turşusu görücüye çıkmaya başladı. Memleketimiz güzel. Benim içime ukte olan şey Ardahan’ı vizyona çıkarıp yöremizi tanıtıyorum. Ulusal televizyon kanallarında, bugüne kadar Ardahan’dan hiçbir yönetici çıkıp teşekkür etmedi.



Ardahan belediyesi ile şimdiye kadar ortak bir projeye imza atmadık ama hem sanatçı kişiliği hem de siyaset alanında Faruk Demir Başkan dürüst, vizyon sahibi bir hemşehrimiz kısa zamanda Ardahana artı değer kattığına inandığım bir hemşehrimiz. Bir önceki belediye başkanımız Faruk Köksoy bey ve milletvekilimiz Orhan Atalay beyide yaptığı hizmetlerden dolayı unutmamak gerekiyor. Bölge turizmini şahlandırmak için devletin tesis noktasında elini taşın altına koyması gerekiyor. Göçün nedenleri ile ilgili olarak ortak paydada buluşarak göçü nasıl önleriz? sorusunu tartışmamız gerekiyor.Türkiye çapında hizmet veren iş insanlarımızın geniş katılımlı bir sempozyumda Ardahanı eksisi ve artısı ile masaya yatırmalı bence.

YORUMLAR

  • 0 Yorum