Adana Büyükşehir Belediyesinin mevcut otogarı yerinde yenileme projesi kapsamında başlatılan kamulaştırma süreci, bazı iş yeri sahiplerinin tepkisine yol açtı. Otogarda iki işletmesi bulunan şehit babası Arif Demir, kendilerine önerilen bedelin yılların emeğini ve iş yerlerinin gerçek değerini karşılamadığını belirterek teklifin yeniden değerlendirilmesini istedi.
Adana’nın Seyhan ilçesi Fevzipaşa Mahallesi’nde bulunan şehirlerarası otogar için planlanan dönüşüm projesinde kamulaştırma aşamasına geçildi.
1993 yılında hizmete açıldığı belirtilen terminalin yaklaşık 122 bin 250 metrekarelik alana sahip olduğu; bünyesinde 72 peron, 150 araçlık otopark, yaklaşık 200 iş yeri ve 28 otobüs firması yazıhanesi bulunduğu aktarıldı. Mevcut yapının fiziksel olarak eskimesi ve kentteki yolcu taşımacılığı ihtiyacını karşılamakta yetersiz kalması nedeniyle otogarın bulunduğu yerde yenilenmesi planlanıyor.
Özel mülkiyetteki iş yerleri için süreç başlatıldı
Yerinde dönüşüm projesinin uygulanabilmesi amacıyla terminal alanında özel mülkiyette bulunan iş yerlerinin kamulaştırılması için yasal işlemlere başlandığı bildirildi.
Adana Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Otogar ve Otopark Şube Müdürlüğü, kentteki şehirlerarası terminallerin işletilmesi ve idaresinden sorumlu bulunuyor. Belediyenin kamulaştırma işlemleri ise ilgili taşınmaz ve kentsel dönüşüm birimleri tarafından yürütülüyor.
Bazı esnaf, kendilerine bildirilen tekliflerin iş yerlerinin piyasa değerini karşılamadığını savunarak kamulaştırma bedellerine itiraz etti.
İki dükkân için 500’er bin lira teklif edildiğini söyledi
Kamulaştırma teklifine tepki gösteren iş yeri sahiplerinden biri de 70 yaşındaki Arif Demir oldu. Otogarda iki oto yıkama işletmesi bulunduğunu belirten Demir, belediye tarafından her bir dükkân için 500 bin lira önerildiğini söyledi.
Teklifi kabul etmediklerini ve iş yerlerinin gerçek değerinin belirlenmesini istediklerini ifade eden Demir, uzun yıllardır otogarda çalıştığını ve bütün emeğini bu işletmelere verdiğini anlattı. Teklif edilen rakamların mülklerin gerçek değerini yansıtmadığı görüşünü dile getirdi.
Açıklanan tutarlar Arif Demir’in beyanına dayanıyor. Belediyeden tekliflerin hangi değerleme raporuna göre belirlendiğine veya itirazlara verilecek cevaba ilişkin kamuoyuna yansımış ayrıntılı bir açıklama bulunmuyor.
“Yeni otogara karşı değiliz”
Arif Demir, yeni ve modern bir otogar yapılmasına karşı olmadığını, ancak dönüşüm sürecinde hak sahiplerinin mağdur edilmemesi gerektiğini söyledi.
Demir’in oğlu Jandarma Astsubay Üstçavuş İsmail Demir, 2016 yılında Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde düzenlenen saldırıda şehit olmuştu. Şehit babası olduğunu hatırlatan Demir, durumunun belediye tarafından bilindiğini belirterek adil bir kamulaştırma bedeli talep etti.
Diğer esnaf da yeniden değerlendirme bekliyor
Otogarda kahvehane işleten Hıdır Yağmur da bazı iş yeri sahiplerine önerilen bedellerin düşük olduğunu savundu.
Kendisine henüz resmî tebligat ulaşmadığını belirten Yağmur, belgenin gelmesinin ardından teklif edilen bedeli inceleyeceklerini ve düşük bulunması durumunda itiraz edeceklerini söyledi. Esnafın amacının yüksek veya ayrıcalıklı ödeme almak değil, taşınmazların gerçek değerinin karşılanması olduğunu ifade etti.
Kamulaştırma bedellerine yönelik itirazların uzlaşmayla sonuçlanmaması hâlinde değer tespiti ve tescil sürecinin hukuki yollar üzerinden devam etmesi bekleniyor. Otogar dönüşümünün uygulama takvimi ise mülkiyet sorunlarının ve kamulaştırma işlemlerinin tamamlanmasının ardından netleşecek.









